Quantcast
Channel: Blog ’t Zelf – Mancave
Viewing all 109 articles
Browse latest View live

Matthijs’ digitale dashboard met UDOO mini-pc

$
0
0
UDOO dashboard

Matthijs' digitale dashboard met UDOO mini-pc

Matthijs won onlangs een UDOO bij ons, waarmee hij zijn Peugeot 309 GTI wil pimpen. Hij was al bezig met het bouwen van een digitaal dashboard, maar met de UDOO wordt dat project nog mooier. Matthijs vertelt ons er alles over.

“Ik was al bezig met het bouwen van een CAN-bus voor een digitaal dashboard. Deze draait op een Raspberry Pi met OpenGL ES 2.0 met een HDMI naar LVDS converter. De UDOO heeft LVDS onboard, wat het geheel wel wat fraaier en robuuster maakt. De externe accu-aansluiting maakt het af als het gaat om het creëren van een stabiele voeding tijdens start-pieken of een lege accu.

Aan de slag met UDOO

Met de hand heb ik een LVDS-kabel gemaakt tussen het scherm en de UDOO, want de LVDS-pinout van de UDOO is niet echt volgens de standaard. Daarna heb ik in UBOOT lopen klooien om de resolutie (1280 x 310) goed te krijgen. Om EGL, GLES2 en mijn code aan elkaar te haken heb ik een GCC Makefile gemaakt. Ik heb de code van de Raspberyy Pi (openGL ES) eruit gehaald en relevante Vivante GC880 ingebouwd.

Terwijl ik moest wachten op wat LVDS kabels (om te verbouwen zodat ik het origineel kon bewaren) heb ik het LCD-scherm omgebouwd van CCFL backlight naar LED backlight. Onder andere om de transvormer te kunnen dumpen, want die zorgde voor ruis in het scherm. Om het allemaal een beetje makkelijk te verplaatsen en robuust te houden heb ik een bench gemaakt, zoals op de foto’s hieronder is te zien.

digitaal dashboard1 digitaal dashboard2

De volgende stappen

Dit is dus het proof of concept tot nu toe! Hoewel het visueel nog  niveau Paint is, draaien de wijzers van hun min-max waardes in de  goede schaal gevoed door een timer (i.p.v. de CAN-data). OpenGL ES is aan de praat in combinatie met Framebuffer; dat is het beeld vanuit de CLI. Dat had wat voeten in de aarde omdat de geleverde libEGL en OpenGL-standaard voor X11 zijn gemaakt (de windowmanager voor Linux).

De vorige versie werkte op een Arduino met CAN-controller die berichten kon omzetten naar seriële berichtjes. Deze zal ik als eerste weer aansluiten om CAN-berichten aan de meters te kunnen hangen en te testen. Daarna kan ik 2 dingen doen: als tussenstap een Can controller op de Arduino doen met hetzelfde seriële trucje, of gelijk de Freescale FlexCan gebruiken. Dat laatste kost wel meer tijd.

Verder moet ik:

  • Een splashscreen voor tijdens het booten programmeren.
  • Een 3D-modelletje van de auto maken/vinden.
  • De code opruimen, want door 3 keer verhuizen is het een beetje rommelig en nieuwe inzichten leiden tot nieuwe aanpak.
  • Nieuwe code maken voor nieuwe opties.
  • Linux image tweaken voor snellere boot. Op dit moment duurt het booten 20 seconden. Dat mag dus wel sneller.
  • CAN-sensornetwerk afronden die de input moet leveren voor alle meters (zie foto).

UDOO 2

Ik heb projectjes zat en de tijd moet een beetje verdeeld worden. Maar er is altijd voortgang. U hoort dus nog van ons!”

Het bericht Matthijs’ digitale dashboard met UDOO mini-pc verscheen eerst op Mancave.


Berto’s steampunk Senseo

$
0
0
totaal

Berto's steampunk Senseo

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een Senseo-koffiezetapparaat thuis staan. Maar niemand heeft er zo een als Berto. Die van Berto heeft namelijk een compleet nieuwe duurzame steampunk body en kan ook nog eens thee zetten. 

“Ik vond thuis een oud Senseo-apparaat dat ik niet meer gebruikte. In een creatieve bui besloot ik om het apparaat uit zijn plastic behuizing te halen en te plaatsen op een houten pallet. Zo krijgt het geheel een steampunk-uiterlijk en is het tegelijkertijd een stil protest tegen de consumptiemaatschappij. Sowieso ben ik een groot voorstander van duurzaamheid. Al dat plastic van het Senseo-apparaat vind ik dan ook doodzonde.

Benodigdheden

Mijn project heb ik gemaakt van een Senseo, maar in principe is het te doen met elke koffiemachine waar je de belangrijke onderdelen uit kan halen zonder ze te beschadigen. Al het gebruikte hout komt van een pallet. Het waterreservoir is een simpele vaas van een paar euro.

Losse onderdelen

Als eerste heb ik het houten minipallet gemaakt waar het geheel op komt te staan. Dit was snel gemaakt. Het pallet is 30 x 25 x 5 centimeter hoog.

pallet onderdelen pallet bovenkant pallet onderkant

In de glazen vaas, die dient als waterreservoir, heb ik een gat geboord waarna ik hier een plastic pijpje in heb gelijmd. Tijdens het boren is het belangrijk dat je langzaam boort en veel water gebruikt om te koelen.

glazen vaas boren glazen vaas glazen vaas tuitje

Daarna heb ik voorzichtig de behuizing van de Senseo verwijderd zodat ik alleen de elektronica overhoud.

senseo senseo open senseo elektronica

Het geheel samenvoegen

Voor de koffiepad-houder heb ik een soort driehoekige pilaar gemaakt. Binnenin die pilaar is de boiler bevestigd met een aluminium strip. De pomp is met rubber op een aluminium plaatje bevestigd. Deze rubbers verminderen de trillingen van de pomp. De behuizing voor de elektronica is gemaakt van hout met aan de voor- en achterkant een perspex plaatje zodat je de elektronica kan zien. Dankzij een aftakking achter de boiler kan je ook heet water voor je thee zetten. Een slangklem dient als kraan.

houten pilaar elektronica casing bovenkant aluminium plaatje aluminium plaatje met rubber pompje perspex plaatje watersensor

Van het hele project heb ik een filmpje gemaakt (overigens niet gefilmd met mijn brilstatief) waarin alle stappen nog eens voorbij komen.

Het was een spannend moment toen ik het koffiezetapparaat voor het eerst gebruikte want het is altijd maar de vraag of het wel werkt. Het lekte wel een beetje bij de koffiepad-houder maar verder werkte het prima.”

Het bericht Berto’s steampunk Senseo verscheen eerst op Mancave.

D-Link Domotica systeem: review van Rick

$
0
0
prijspakket

D-Link Domotica systeem: review van Rick

Rick won onlangs een D-Link Domotica-systeem bij ons, waarmee je gemakkelijk home automation je woning binnenbrengt. Dat was dan ook precies wat Rick van plan was. Met het systeem wil hij zijn luxaflex automatiseren. Of dit ook daadwerkelijk gelukt is, vertelt hij ons in zijn review.

“Als gelukkige winnaar mocht ik onlangs het mydlink Home starterspakket in ontvangst nemen. Deze bestond uit een WiFi Motion Sensor, een WiFi Camera en een WiFi Smart Plug. Het installeren van de set ging zeer eenvoudig. Althans, in eerste instantie. De Motion Sensor en de Smart Plug zijn via de iPhone/Android-app zeer simpel aan het netwerk te koppelen. In de verpakking zit zelfs een kaartje met een QR-code die het nog makkelijker maakt. Na wat simpele klikken en een WPS-connectie was het gereed voor gebruik. De camera was echter minder makkelijk te installeren ondanks dat deze op dezelfde wijze geïnstalleerd zou moeten worden. Een WPS-verbinding viel niet te maken. Via de speciale D-Link camera-app lukte dit uiteindelijk voor een deel. Hier heb ik behoorlijk voor moeten Googlen. Een Tweaker hielp me uit de brand.

Motion Sensor

sensor

De Motion Sensor is een fraai vormgegeven compact dingetje. Erg onopvallend weg te werken. De gevoeligheid van de sensor is in te stellen, alsmede het schema wanneer hij ingeschakeld moet zijn. Overdag bijvoorbeeld niet en ’s avonds weer wel. Een gemiste kans is echter het ontbreken van een licht/donker-sensor. Ik zou het fantastisch vinden om het (waak)licht in huis automatisch aan te laten springen wanneer het begint te schemeren. Als je kinderen hebt kun je dit ding uitstekend gebruiken om er achter te komen wie in welke kamer is geweest.

Smart Plug

plug

De Smart Plug is vrij fors, in tegenstelling tot de Motion Sensor en de ouderwetse klik-aan-klik-uit units. Het koppelen aan de Sensor is een fluitje van een cent en het instellen van de digitale tijdschakelaar idem dito. De Plug is gelukkig ook met een fysieke knop aan en uit te zetten, maar ook via de app. Dit maakt het multifunctioneel. Je zou bijvoorbeeld je modeltreinen op afstand kunnen laten rijden of de tuinverlichting/vijverfontein kunnen activeren via de app. De communicatie tussen de Motion Sensor en de Smart Plug verloopt goed. Ik heb diverse testen gedaan met verlichting en de waterkoker, dat functioneert allemaal prima.

Wi-Fi Camera

Het installeren van de camera is een ramp. Gelukkig vond ik uiteindelijk een paar tips van iemand op Tweakers. Dankzij zijn hulp ben ik een stuk verder gekomen en denk ik tevens het probleem te hebben gevonden. Ik heb een Dual Band Router die uitzendt op 2,4 Ghz en 5 Ghz. Bij het manueel toewijzen van het netwerk vind de camera alleen de 5 Ghz SSID. Zou dit de reden zijn dat hij niet makkelijker verbinding maakte? Na een hoop gekloot met de verschillende apps en 20 pogingen via WPS is het nu gelukt. Toch valt de verbinding met het apparaat regelmatig weg.

camera

Ik volgde de stappen als volgt:

  • Instaleer de mydlink Lite app (voor iOS of Android).
  • Verbind je telefoon met het netwerk dat de camera uitzendt (achterop device).
  • Open de app en zoek naar de camera. Nu pas vindt de mydlink Home app de camera.
  • Installeer de camera manueel.
  • Wijs het netwerk toe.

Het beeld van de camera is uitstekend te noemen en ook ’s nachts geeft hij een fraaie weergave. Opvallend was echter wel dat de beide apps geen mogelijkheid hebben tot opnemen. Hier stuitten diverse reviewers op. Het is dus niets meer dan een veredelde babyfoon. Geen bewakingscamera. Dat wordt echter ook niet gesuggereerd.

140571-Monitor-HD-DCS-935L-setup-87e713-large-1409838726

Lamellen / Jaloezieën / Gordijnen sluiten

Mijn grote wens is het kunnen sluiten van mijn Luxaflex op afstand. Zeker in de wintermaanden vind ik het vervelend om na een dag werken in een soort kijkdoos thuis te komen. De Smart Plug biedt hiervoor mogelijkheden. Ik heb contact gezocht met een tweetal bedrijven die elektrische systemen voor zonwering maken. Zij kunnen een wanddoos of afstandsbediening op de motor aansluiten. Helaas zagen zij geen mogelijkheden om de smart plug te koppelen. Ik ben geneigd mijn oude Lego-doos onder het bed vandaan te trekken om het langzaam draaiende 3V servo’tje aan het staafje van de Luxaflex te bevestigen. Dit zou ik doen met een Motorrondsel module. Wellicht dat een van de RC-experts nog een oplossing heeft voor de langzaam draaiende motor?

Conclusie

Het D-Link Domotica-systeem is een leuke set waar ik erg blij mee ben. Ik overweeg zelfs om nog een paar Smart Plugs bij te kopen voor diverse doeleinden zoals andere verlichting en het schakelen van mijn tuinfontein. Helaas lijken de apparaten met enige regelmaat de connectie met mijn router (toevallig ook D-Link) te verliezen. Hier krijg je op je smartphone een melding van. Da’s enerzijds erg prettig maar na een aantal keer toch ook vervelend. Of dit aan de apparaten of aan de router ligt durf ik niet met zekerheid te zeggen.”

Het bericht D-Link Domotica systeem: review van Rick verscheen eerst op Mancave.

Maak een luchtvaartscanner van je smartphone

$
0
0
luchtvaart scanner

Maak een luchtvaartscanner van je smartphone

Altijd al willen weten waarover er nou gesproken wordt tussen piloten en de controlekamer? Met een luchtvaartscanner luister je gewoon mee. Overigens zijn deze apparaten vaak niet goedkoop. Daarom bouwde Ralph er een met zijn Android-telefoon. En dat voor minder dan 20 euro!

“Luchtvaartscanners zijn vaak behoorlijk prijzig, maar wel leuk om te hebben. Daarom heb ik er zelf een gemaakt. Dit kostte me nog geen 20 euro. De scanner is gemakkelijk te maken met je Android-smartphone en een dongel.

Stappenplan

De software die je voor de scanner nodig hebt, is gratis te downloaden via de Google Play Store. Ik heb de app ‘SDR Touch’ gebruikt. Hier is ook een betaalde versie van, maar de gratis versie is voldoende. Ook heb je een driver nodig. Hiervoor heb ik de ‘RTL2832U driver’ gebruikt.

SDR Touch SDR driver

De app werkt met een dongel. Ik heb een DAB/FM/DVB-T dongel gebruikt. Deze sluit je aan op je telefoon via een USB T-splitter. Uiteraard moet deze een micro-USB aansluiting hebben om in je smartphone te passen. Voor de dongel heb je een antenne nodig. Bij de dongel die ik heb gebruikt zat er al eentje. Deze was te kort en dus heb ik er zelf een gemaakt. Er zijn verschillende sites om de juiste antennelengte te kunnen berekenen, zoals deze website.

De app

app

De app is gemakkelijk te gebruiken. De interface is simpel en de meeste knoppen wijzen zichzelf. Je kan de scan-knop gebruiken om een willekeurige vlucht in de buurt te vinden. Het is ook mogelijk om handmatig een frequentie in te voeren. Dit doe je via de ‘Jump’-knop. Op internet kun je frequenties van verschillende vluchten vinden. Om van die irritante ruis af te komen kun je de ‘Squelch’ knop gebruiken. Zo hoor je alleen geluid als er daadwerkelijk gepraat wordt. Vergeet niet om het signaal op AM te zetten aangezien de luchtvaart via AM gaat.

Bekijk ook mijn video waarin ik uitleg hoe ik de scanner precies heb gemaakt.”

Vind je dit een gaaf project? Laat het Ralph weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Het bericht Maak een luchtvaartscanner van je smartphone verscheen eerst op Mancave.

Basisschakelaar voor kabelkrant

$
0
0
dsc04262-w

Basisschakelaar voor kabelkrant

Mancaver ehlhobby bouwde een basisschakelaar met 74HCT595 schuifschakelaars. Deze kan gebruikt worden voor diverse toepassingen, waaronder een kabelkrant. In deze blog ‘t zelf vertelt hij over de werking en andere toepassingen van zijn ontwerp.

“Dit ontwerp kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een kabelkrant te maken. Aan de uitgangen kan je door middel van bedrading letterdisplays hangen. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van zo’n letterdisplay dat je met deze schakelaar zou kunnen maken.

bussluisleddisplay

Werking basisschakelaar

Met de 4093 wordt een puls opgewekt (N2), die met een potentiometer (kortweg potmeter) van 250kΩ kan worden geregeld. De puls wordt aangeboden op de punten 11 en 12 van IC’s 74HCT595. Na één puls wordt uitgang Q0 hoog (1), vervolgens worden alle uitgangen achter elkaar ook hoog. Indien ook van de 2e 74HCT595 Q7 hoog wordt (1), dan wordt de schakeling via Q7s gereset. 4093 (N4) En schakeling om 4093 (N1, N3, N4).

Mijn tekeningen geven schematisch weer hoe de schakelaar in elkaar zit.

74hct595-schema-w 74hctveroboard

De werking begint weer opnieuw tot alle uitgangen weer hoog (1) zijn. Als je de draad -die normaal aan Q7 van 2e 74HCT595 zit- op een andere uitgang aansluit, kan je zelf het aantal uitgangen bepalen.

Andere ideeën

Behalve voor een kabelkrant is de schakelaar ook voor andere dingen te gebruiken. Aan de uitgangen kan je bijvoorbeeld een mosfet-schakeling bevestigen die lampen aanstuurt. Ook is het mogelijk om een relaisschakeling met vrij maakcontact voor 230V Opto-koppelschakeling te maken.”

Vind je dit een gaaf project? Laat het ehlhobby weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Het bericht Basisschakelaar voor kabelkrant verscheen eerst op Mancave.

DIY pixelmatrix van TkkrLab-lid fridgefire

$
0
0
Pixelmatrix museum

Pixelmatrix van TkkrLab-lid Michiel

Michiel Brink a.k.a. fridgefire is lid van Hackerspace TkkrLab en bouwde een Pixelmatrix met LED’s. Hoe je deze matrix in elkaar zet en waar het allemaal voor te gebruiken is, lees je in zijn Blog ‘t Zelf!

“Ik ben lid van Hackerspace TkkrLab. Vanuit de organisatie is er geld beschikbaar voor projecten, waardoor ik mijn idee voor de Pixelmatrix in de praktijk kon brengen. Deze matrix kun je voor verschillende doeleinden programmeren, zoals de oer-game Pong.

Benodigheden

9 keer 20PCS/string WS2801 led pixel module
12V 20A LED voeding
5 meter krimpkous Ø 5mm
Raspberry Pi 2 model B
Aanhangwagennet (fijnmazig) 2,50 x 1,60 meter
SD-kaart
Tie-wraps

Hardware

Het design is vrij simpel en is dus niet heel moeilijk in elkaar te zetten. De LED-strips bestaan elk uit 20 pixels die je allemaal in tweeën knipt zodat je uiteindelijk 18 strips van 10 pixels hebt. Je gebruikt er bij dit formaat overigens maar 17. Deze strips bevestig je met tie-wraps aan het aanhangwagennet zoals op de foto is te zien. Daarna bevestig je de LED-strips aan elkaar. Verbind de data en GND-lijnen in series en de voltagesnoeren parallel. Deze voltagesnoeren verbind je alleen aan de bovenkant van de matrix.

Pixel-montage Pixel-verbinding pixelmatrix 2

Het geheel bevestig je aan de Raspberry Pi zoals in mijn schematische weergave te zien is.

schema

Als laatste sluit je de LED-matrix aan op de voeding van minstens 12 Ampère.

Software

Het geheel wordt ondersteund door verschillende software. Voor normaal gebruik werkt het op py-art-net (ontwikkeld door TkkrLab-lid Robert). Deze kan je hier downloaden. Voor het gebruik tijdens live muziekfestivals heb ik Artnet-ondersteuning in Minotor software ingebouwd. Glediator is ook mooie software voor dit project. Het geeft veel mogelijkheden maar aangezien het geen open software is, kun je niet alles doen wat je zou willen.”

Vind je dit een gaaf project? Laat het Michiel weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Het bericht DIY pixelmatrix van TkkrLab-lid fridgefire verscheen eerst op Mancave.

VGPS: digitale regelbare labvoeding

$
0
0
VGPS: digitale regelbare labvoeding

VGPS: digitale regelbare labvoeding

Een goede voeding is een must-have voor elke elektronica-hobbyist. De perfecte voeding zul je niet snel vinden dus zul je zelf aan de slag moeten. Dat is ook wat Remon, op Mancave ook wel bekend als PA1RUM, heeft gedaan. Zijn digitale labvoeding is regelbaar én efficiënter dan kant-en-klare varianten. Aan de slag dus!

“Een goede voeding is een onmisbaar instrument voor de elektronica-hobbyist en mag niet ontbreken in de mancave. Er zijn nogal wat eisen die je aan een voeding kunt stellen, maar de perfecte voeding bestaat helaas niet. Er zal dus altijd sprake zijn van een compromis. In dit ontwerp is het uitgangspunt een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Bij de meeste regelbare voedingen wordt overtollig vermogen vaak ‘opgestookt’ in een groot koelblok en dat is niet bepaald efficiënt. Het rendement van mijn voeding is zo hoog dat er zelfs geen koelprofiel noodzakelijk is. Er wordt gebruik gemaakt van een schakelende meelopende regelaar gevolgd door een conventionele lineaire regelaar. De regellussen voor spanning en stroom zijn analoog opgebouwd wat de specificaties ten goede komt. Hierdoor kan het apparaat ook met twee eenvoudige draaiknoppen worden uitgerust als er geen behoefte is aan digitale zaken. In dit ontwerp zorgt een Atmel processor voor de bediening, bewaking en communicatie met een computer via een USB interface. De voeding is hierdoor ook op afstand te bedienen.

blokschema

Specificaties

Uitgangsspanning: Regelbaar van 0 tot 15V in stappen van 100mV.
Uitgangsstroom: Regelbaar van 0 tot 2,5A in stappen van 10 mA.
Uitgangsrimpel: 4mV bij 500 mA, 7mV bij 2A bij constante spanning
Responstijd stroombegrenzing: 20ms
Inwendige weerstand: 0,11 Ohm
Dissipatie maximaal: 5,5 Watt (bij 2A 15V)
Thermische opwarming: +8°C bij 0V & 0A | +20°C bij 6V & 2A  (rt = 10 min Tomgeving = 22°C)
Bediening: Digitaal via rotary encoder en remote via USB (ook d.m.v. analoge potmeters).

Rendement

Met behulp van alle datasheets is een theoretisch model gemaakt van het rendement van de voeding zonder de verliezen in de trafo daarin meegenomen te hebben. Dit model wordt ook real-time doorgerekend en door middel van een bar-graph in het display van de voeding weergegeven. Voor stromen 0,5 , 1 , 2 en 2,5A is een grafiek gemaakt om een idee te geven van het rendement bij verschillende uitgangsspanningen.

vgps-rendement

Bouwen

Het bouwen van de voeding is geen ingewikkelde klus, let wel goed op de kleurcodering van de weerstanden en meet ze voor de zekerheid na. Gebruik vooral ook het aansluitschema en volg de aanwijzingen daarin op. Dan de volgende punten van aandacht:

  • Monteer de temperatuursensor IC8 zodat deze met de achterplaat contact heeft.
  • Monteer een dikke draadbrug ter hoogte van T2. (Gebruik knipafval van de gelijkrichter.)
  • Gebruik bij alle 230V aansluitingen krimpkous voor je eigen veiligheid.
  • Sluit alle overige zaken aan zoals in het aansluitdiagram (download) is weergegeven.
  • Twist de draden van de trafo naar de printplaat zo veel mogelijk.
  • Plaats de twee 10nF condensatoren direct op de uitgangsbussen en de aardpen.
  • Plaats de Arduino en de DA converter (IC7) nog niet in hun voetje.
  • Sluit de connectoren naar de rotary encoder en de LCD display ook nog niet aan.

vgps

De eerste test

Controleer of er geen aanrakingsgevaar is aan de 230V zijde, veiligheid gaat voor alles! Schakel de netschakelaar in en controleer de volgende spanningen met een multimeter:

  • TP1: 26 – 27V
  • TP3: 7,01V
  • TP4: 5V

Afregelen

Er is één afregelpunt, P1 die zo moet worden ingesteld dat er exact 1V op TP6 staat. Pas daarna kunnen de Arduino en de DA converter (IC7) er voorzichtig ingestoken worden. Ook kunnen de connectoren van de display en de rotary encoder worden verbonden. De voeding kan voor de eerste keer ingeschakeld worden. De voeding gaat zichzelf eerst kalibreren, deze routine wordt één keer per 20x opstarten automatisch uitgevoerd en kan extra worden uitgevoerd door de rotary encoder vast te houden bij het inschakelen van de voeding. Er worden drie parameters gemeten die ongeveer overeen moeten komen met de theoretische waarden. Eerst wordt de gemeten waarde weergegeven, dan een “/” en daarachter de theoretische waarde. Hieraan kun je zien of jouw voeding binnen de specificaties valt en is tevens snel te zien of alles juist functioneert. Meer informatie over de parameters is te vinden in de sourcecode van de software.

Bediening

De hele voeding is te bedienen met een PC via de bijgeleverde software. Er wordt later ingegaan op deze software, eerst wordt de handmatige bediening besproken. Er is één bedieningsknop aanwezig waarmee de hele voeding bediend kan worden. Door kort te drukken kan worden geschakeld tussen stroom en spanningsinstelling. Door te draaien aan de rotary encoder kan de stroom of spanning worden ingesteld. Door de rotary encoder langer ingedrukt te houden kan de uitgang van de voeding aan en uit worden geschakeld. Ook kan hiermee de uitgang weer ingeschakeld worden als de voeding zichzelf heeft uitgeschakeld (bijvoorbeeld door oververhitting). Hieronder volgt de indeling van het LCD display. Links het pijltje bij U of I om aan te geven of de spanning of stroom is geselecteerd. Rechts, achter de uitgangsspanning of uitgangsstroom, komt een C te staan als deze constant is. Een C achter de spanning bij contante spanning en achter de stroom als de stroombegrenzing in werking treedt. Als er via de USB interface wijzigingen worden aangebracht in de instellingen, dan licht het icoon rechtsonder op de display kort op. Als de voeding zichzelf beschermt en de uitgang uitschakelt, dan wordt op de onderste regel meer informatie gegeven over de reden van uitschakeling.

vgps-display

USB aansluiting

Via de USB aansluiting kan de voeding door middel van een extern apparaat worden bediend. Dat kan een PC, een Mac, maar ook een ander apparaat zijn. De communicatie verloopt serieel en de poortinstellingen zijn: 115200bps, 8N1. De bediensoftware kan op een andere PC worden gebruikt als er een netwerkverbinding is met de PC waar de voeding via USB op is aangesloten. De beschikbare commando-set is beschreven in de documentatie. De installatie van de software staat hier ook in beschreven. De USB poort kan ook worden gebruikt om nieuwe firmware te installeren. Omdat deze voeding is ontworpen volgens het “Open Source Hardware”-concept, is naast de hardware ook de sourcecode vrijgegeven voor eigen en niet-commercieel gebruik. Tegelijk wordt iedereen uitgedaagd zelf extra functies of verbeteringen aan te brengen in de basissoftware. De sourcecode is hieronder te downloaden en met de standaard Arduino-software kun je de firmware gemakkelijk updaten en uploaden. Hieronder de demosoftware voor remote control via USB / Ethernet, uiteraard is ook hiervan de sourcecode bijgevoegd.

software

Download alle benodigde bestanden, source files, Arduino firmware, printontwerpen en schema’s via deze link: VGPS_v1-1.zip

Veel plezier met bouwen, laat je commentaar of eigen aanpassingen achter in de blog hieronder!”

Het bericht VGPS: digitale regelbare labvoeding verscheen eerst op Mancave.

Kabels trekken door loze leidingen

$
0
0
kabels trekken door loze leidingen

kabels trekken door loze leidingen

Hoewel draadloos internet steeds sneller en stabieler wordt, kan het soms toch handig zijn ethernetkabels te gebruiken. Zo knalt je internet er tenminste niet uit tijdens die belangrijke video-call of dat spannende potje online gamen. Zo’n kabel kan je door loze leidingen in je huis trekken. Zijn ze gelijk netjes weggewerkt. Ralph legt uit hoe je dit nou precies doet.

“Ook in het Wi-Fi-tijdperk zijn er in verband met stabiliteit en snelheid nog steeds goede redenen om ethernetkabels te gebruiken. Wanneer je een bepaalde ruimte in huis van netwerktoegang wilt voorzien, kun je zelf kabels aanleggen, bij voorkeur via een loze leiding. Deze leidingen zijn toch al aanwezig dus kan je ze net zo goed gebruiken om kabels netjes weg te werken. Bovendien hoef je op deze manier je vloer niet open te breken. Ik kwam erachter dat er online weinig te vinden is over dit onderwerp, dus heb ik er zelf maar een how-to video over gemaakt.

Voorbereidend werk

Het is handig om eerst uit te zoeken waar de verschillende leidingen naar toe lopen. Als je met z’n tweeën bent dan kun je iemand aan het andere uiteinde van de kabel laten trekken. Zo zie je, als het goed is, de betreffende kabel bewegen. Mocht je de luxe van een tweede klusser niet hebben, dan kun je ook een camera bij de meterkast zetten en zelf alle kamers afgaan. Als je eenmaal weet waar alle leidingen naar toe lopen is het handig om ze allemaal te labelen.

Kabels trekken

Daarna is het een kwestie van de kabels door de loze leidingen trekken. Ik heb een filmpje gemaakt waarin ik precies uitleg hoe ik te werk ben gegaan. Zo heb je gelijk de beelden erbij waardoor het nog een stuk duidelijker wordt.

Hopelijk hebben jullie hier wat aan. Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn dan hoor ik het graag.”

Vind je dit een gaaf project? Laat het Ralph weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Het bericht Kabels trekken door loze leidingen verscheen eerst op Mancave.


Blog ‘t zelf: nauwkeurige slingerklok

$
0
0
blog 't zelf: nauwkeurige slingerklok

blog 't zelf: nauwkeurige slingerklok

Hoe vaak zie je ze nog, van die grote slingerklokken? Je vindt ze vooral nog in antiekwinkels waar ze verkocht worden voor veel geld. Je kan ze ook zelf maken, dan heb je gelijk een interessant ‘conversation piece’ in je woonkamer staan. Henk deed dit ook, portemonnee- en milieuvriendelijk!

“In sterrenwachten stonden vroeger altijd nauwkeurige klokken met een secondeslinger. Deze slingers hebben een lengte van een meter en een slingertijd van 2 seconden. Hij geeft elke seconde een tik zodat de astronoom, kijkend naar de sterren, de seconden kon aftellen. In het Museum Boerhave in Leiden staan er een paar. Je kunt ze nog steeds kopen, maar ze kosten al gauw duizenden euro’s. Dus heb ik er zelf maar één gemaakt.

Informatie vooraf

Als je een nauwkeurige slingerklok wilt maken heb je een compensatieslinger nodig, omdat de slingertijd wordt bepaald door de lengte van de slinger. En de lengte varieert met de temperatuur door de uitzettingscoëfficiënt van het materiaal. Je kunt een constructie maken van ijzer en messing, of een gewicht met kwik erin of zoiets. Tegenwoordig echter bestaat er een materiaal met een uitzettingscoëfficiënt van bijna nul: Invar. Helaas is het moeilijk verkrijgbaar voor particulieren en bovendien zeer duur. Een staafje van een meter kost ongeveer 250 euro.

Als elektronica-hobbyist weet ik dat ouderwetse beeldbuis-kleurentelevisies een schaduwmasker hebben van Invar. De elektronenstraal kon niet nauwkeurig genoeg gericht worden op de beeldpunten. Daarom werd er voorin de beeldbuis een schaduwmasker gemonteerd met voor elke beeldpunt een gaatje; een soort zeef dus. Omdat het gaatje precies voor het bijbehorende puntje moest blijven zitten, mocht het materiaal niet uitzetten. Daarom werd er Invar voor gebruikt. Ga dus even bij je oma op visite en vraag of je even de TV mag lenen. Die laat je per ongeluk vallen, en voilà: je hebt een stuk Invar. Een Sony Trinitron mag je overigens laten staan, die hebben namelijk een schaduwmasker van draad. Zelf vond ik een Grundig maar ook de meeste Phillips-modellen zijn geschikt. Kijk voor de zekerheid even op internet of je een goede tv hebt voordat je gaat slopen.

Het begin van je slingerklok?!

Het begin van je slingerklok?!

Slopen

Als je een goede televisie hebt gevonden is het tijd om de invar eruit te slopen. Als eerste schroef je de plaat aan de achterkant eraf. Als de TV kortgeleden nog is gebruikt, moet je oppassen voor hoge spanningen die nog op de condensatoren kunnen staan. Deze kun je eventueel ontladen met een stuk goed geïsoleerd draad naar het chassis.

Daarna haal je de diverse printen eruit. Achterop de hals van de beeldbuis zit een klein printje; deze trek je eraf. Als het goed is, zie je een stuk of tien pennen in een cirkel met daartussen een dotje glas. Daar zat het gaatje waardoor de buis vacuüm is gezogen. Leg de TV met de beeldbuis naar beneden op de grond en gooi er een oude deken met een gat in het midden over de TV. Daarna knip je het glasdruppeltje tussen de pennen kapot. Het is wel verstandig om een veiligheidsbril op te doen. De kans is aanwezig dat de hals breekt. Als dat gebeurt dan implodeert de beeldbuis en vliegen de glasscherven in het rond. Vandaar dus de deken en de bril.

Na het knippen hoor je een fluittoon, dat betekent dat het vacuüm is opgeheven. Nu kun je vanaf de achterkant de beeldbuis met een hamer kapot slaan tot het schaduwmasker helemaal vrij is. Als het goed is kun je het schaduwmasker nu makkelijk uit de beeldbuis trekken. Je kunt ook nog wat water in de buis gooien tegen ronddwarrelend stof.

Het masker zit op de vier hoeken vast geklikt. Het is gemaakt van 0,3 mm dik invarplaat. Op mijn exemplaar stonden de letters INV met wat cijfers. De randen van het masker heb ik eraf geknipt en zo had ik vier hoekijzers van 25 x 30 x 500 millimeter.

invar

De slinger

Nu heb je eindelijk de invar en kun je verder met de slingerklok. Om de slinger te maken heb ik de invar om een platgeslagen buisje gevouwen en dicht gehamerd. De drie stukken zijn aan elkaar geschroefd met een stukje aluminium ertussen. Je kunt denk ik ook gewoon stroken van 2cm breed knippen en die aan elkaar maken. Onderaan bevestig je een doormidden gezaagd messing gewicht van een oude klok. Dit gewicht moet zo min mogelijk luchtweerstand hebben, plat en glad dus. Onderaan het gewicht komt een klein maar sterk magneetje. Zelf heb ik een Geomag-speelgoedmagneetje gebruikt.

De slinger is 107 cm. De effectieve lengte van de slinger is 1 meter volgens de formule van Huygens: Tijd=2 x pi x wortel uit Lengte/zwaartekracht. De uitslag van de slinger heb ik op 8 cm ingesteld.

De ophanging van de slinger moet met een slingerveerje, een stukje verenstaal van ongeveer 0,1 mm dik. Dit kun je nieuw kopen of uit een oude klok slaan. Een derde mogelijkheid is het gebruik van een scheermesje.

ophanging-2

De kast

Ook de kast heb ik zelf gemaakt. Hier kun je in principe mee doen wat je wilt. Ik heb 18 mm meubelplaat gebruikt. De afmetingen van de kast zijn als volgt: HxBxD= 130 X 25 X 12 centimeter.

Elektronica

Onderin de kast monteren we een spoeltje, die van mij komt uit een solar zonnebloem. Elk spoeltje is goed, als het maar hoogohmig is en geen kern heeft. Een luchtspoeltje dus. Het is niet verstandig om in de onderkant van de kast magnetische of ijzeren materialen te gebruiken.

solar-zonnebloem magneetje

Als de magneet over het spoeltje gaat, ontstaat er een sinusvormige spanning van ongeveer 200mV. Met een paar transistortjes of opampjes kun je de spanning versterken zodat de slinger een zetje krijgt. In principe kan het met 1 transistor, maar de quartzklok moet ook nog aangestuurd worden.

De elektronica van de quartzklok wordt niet gebruikt. Het stappenmotortje heeft een spanning van 1,5 volt nodig die telkens wordt omgepoold. Ook moet de uitslag van de slinger instelbaar zijn. Een klok loopt het nauwkeurigst als de impuls op het laagste punt van de slingering plaatsvindt. Daarom heb ik nog een tweedeler gebruikt zodat de slinger alleen een zetje krijgt als hij naar rechts gaat boven het rechtse gedeelte van de spoel. Het verbruik van de schakeling is 1,5mA bij 3 volt. Als je alleen transistors gebruikt, kan het verbruik nog veel minder zijn.

spoel-gewicht

Het schema

Linksonder zie je het spoeltje onderin de klok. Met de instelpot van 1K kun je de sterkte van de stroom en dus de uitslag van de slinger regelen. Als de slingermagneet over het spoeltje gaat, komt er een sinusvormige spanning van ongeveer 200mV uit. De LM393 opamp versterkt het. Met de instel pot op 3 kun je de breedte van de uitgaande puls instellen. De 7474 Flip-Flop deelt het signaal door tweeën en op de uitgang staat dan een nette blokgolf van een halve hertz. De quartzklok gaat 1 tik verder op de opgaande en de neergaande flank van de puls. Gelijkzetten doe je met driestandenschakelaar S1. In de middenstand staat de klok stil en in de andere standen normaal of 2x zo snel. De LM393 rechtsonder geeft een puls enkel op de opgaande flank van de flipflop. Dus elke 2 sec. De voeding komt uit een accu met een zonnepaneeltje.

schema klein

Afstellen

De nauwkeurigheid van mijn klok is beter dan 1 seconde per dag  bij een variatie van enkele graden Celsius. Plus of min 3 graden ongeveer. Als de temperatuur rond de 20 graden blijft is de afwijking wel eens minder dan een seconde per week. Als de nauwkeurigheid nog beter moet, is luchtdrukcompensatie noodzakelijk. Op die vreselijk dure Duitse mechanische klokken wordt dit gedaan met een luchtdruk-balgje met een gewichtje op de slinger. Op onze klok zou je dat kunnen doen met een elektronische drukopnemer die de uitslag van de slinger beïnvloedt.

Het afstellen van de klok vergt heel veel tijd. Het gebeurt bovenaan de slinger met twee m3 moertjes, zodat de klok door kan blijven lopen tijdens het afstellen. Voor het grove werk heb ik een geijkte periodemeter gebruikt. Maar voor de precieze afregeling neem je een zender gestuurd klokje, en dan elke dag op dezelfde tijd de afwijking bekijken en eventueel bijregelen.

Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag. Veel plezier bij het bouwen.”

klok-kast

 

Vind je dit een gaaf project? Laat het Henk weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Het bericht Blog ‘t zelf: nauwkeurige slingerklok verscheen eerst op Mancave.

EspLight: open source wifi LED-strip controller

$
0
0

EspLight: open source wifi LED-strip controller

Michiel blogde al eens eerder over één van zijn creaties, zijn pixelmatrix. Een project met LED-strips wilde hij via Wifi besturen. Aangezien dit niet mogelijk was, heeft hij zelf een LED-strip controller in elkaar geknutseld: EspLight.

“Ik wilde graag mijn analoge RGB-strips verbinden met het Internet of Things via wifi. Nou is dit niet standaard mogelijk dus heb ik daar zelf maar wat op bedacht: EspLight. Dit ESP-12 breakout-board is open source zodat je met je eigen firmware kan werken. Het prototype dat ik heb gemaakt moet ik nog een beetje tweaken. Ook is er nog geen firmware, maar aangezien deze PCB open source is, kun je uiteraard je eigen firmware gebruiken.

Kickstarter

Om mijn idee verder te realiseren ben ik een Kickstarter-project begonnen. Ik hoop 1.000 euro op te halen zodat ik met de volgende punten bezig kan:

  • Ondersteuning voor 5 en 12V Led-strips.
  • Ondersteuning voor bijna alle op de markt beschikbare LED-strips.
  • Een knop om de EspLight om te zetten naar Acces Point Mode. Op deze manier kan je er je smartphone of laptop mee verbinden.
  • Een knop om in programmeermodus te gaan.
  • Windows/Linux-software om de EspLight te programmeren.
  • Het geheel wil ik in een lasergesneden casing van multiplex wegwerken.
  • Verder wil ik een Android-app ontwikkelen om de PCB aan te sturen. De app die ik wil maken is afgeleid van dit project.

Mocht je dit een handig project vinden dan kun je mij steunen. Voor 35 euro heb je al een kant en klare EspLight.”

Vind je dit een gaaf project? Laat het Michiel weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY-project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Het bericht EspLight: open source wifi LED-strip controller verscheen eerst op Mancave.

Studenten TU Delft bouwen Pitchermachine

$
0
0
Studenten TU Delft bouwen pitchermachine

Studenten TU Delft bouwen pitchermachine

Thijs, student werktuigbouwkunde aan de TU Delft, moest voor een groot schoolproject samen met zeven medestudenten een honkbalpitcher maken. Handig voor als je niemand kan vinden die fatsoenlijk kan gooien óf om de ruiten van de buren aan diggelen te schieten.

“Elk jaar organiseert de TU Delft een ontwerpwedstrijd voor werktuigbouwkundestudenten. In groepen krijgen de studenten de opdracht om een machine te bouwen, waarna er wordt gekeken welke het beste is. Dit jaar moesten we een pitchermachine maken.

We begonnen met het uittekenen van ons ontwerp, waarna hebben we een 3D sketch gemaakt van het definitieve model.

1 2

Het onderstel

Tijdens de eerste sessie in de werkplaats zijn we begonnen met het op maat zagen van de stijgerbuizen. Deze hebben we vervolgens in elkaar gezet met behulp van stijgerbuishoeken. Om de motor, de goot en het automatiseringssysteem te dragen hebben we een ijzeren plaat van 5 millimeter dik aan het frame gemonteerd.

4

Tijdens de tweede sessie in de werkplaats hebben we aan de onderplaat, de ballengootbevestiging en het automatiseringssysteem gebouwd. De onderplaat is gemaakt van een stijgerbuis en een stuk ijzerplaat met de volgende afmetingen: 200 x 200 x 3 centimeter. Van elke hoek is een stuk afgezaagd om de stijgerbuis te ondersteunen. In het midden van de plaat hebben we een 12 mm gat geboord zodat de machine op een stoeptegel te monteren is (dit was één van de eisen van de ontwerpwedstrijd). Tijdens het lassen is de plaat helaas krom getrokken door de hitte. Nou heeft dit geen functionele nadelen maar mooi is anders.

7

Automatiseringssysteem

Om de bal af te schieten werken we met een snel roterend wiel waar de bal op wordt gelegd. Vervolgens wordt de honkbal tussen het wiel en de goot ingeklemd. Dit versnelt de bal totdat hij afgevuurd wordt. Het wiel dat in het ontwerp gebruikt wordt is een scooterwiel met een op maat gemaakte wielflens.

9

Verder bestaat het automatiseringssysteem uit een constructie van PVC/buizen met daarin een halve bol die aan twee stalen rondstaven gelast is. Aan het uiteinde van deze staven zit een kleine vertragingsmotor bevestigd. De bol draait in de buis rond en pakt met intervallen van ongeveer 10 seconden een bal.

14

Het geheel wordt aangedreven door een 3000 RPM elektromotor van 0.55 KW. Beide motoren worden geschakeld door een wipschakelaar en een tuimelschakelaar die gemonteerd zijn in een kleine behuizing. Hoewel We een bedrag tot 100 euro konden declareren hebben we zoveel mogelijk spullen laten sponsoren, waaronder de wipschakelaar, tuimelschakelaar en de behuizing van Conrad.

19

Ballengoot

Als laatste hebben we gewerkt aan de ballengoot. Deze is gemaakt van ijzeren plaat die in twee hoeken is gebogen. De goot is vervolgens aan het automatiseringssysteem bevestigd.

17

Eindresultaat

Het eindresultaat is wat ons betreft prima gelukt. De pitchermachine werpt met gemak ballen met een snelheid van 80 kilometer per uur, zoals ook in het filmpje te zien is. Nu maar hopen dat we de wedstrijd winnen!”

Het bericht Studenten TU Delft bouwen Pitchermachine verscheen eerst op Mancave.

Video: maak je eigen survivalmes

$
0
0
Survivalmes

Video: maak je eigen survivalmes

Messen kopen in de winkel? Leuk voor het snijden van een broodje kaas, maar een mooi survivalmes maken wij toch het liefst zelf. Daar denkt Alexander blijkbaar ook zo over; hij deelde met ons een video van dit gave DIY-project.

“Ik heb dit survivalmes gemaakt in mijn werkplaats, gevestigd in een oude oesterloods in het water. Wat specs: 1.2510 hardbaar staal en glasvezel handvaten die ik gezandstraald heb. Omdat een video meer zegt dan 1000 woorden, kan je hieronder precies zien hoe ik dit mes gemaakt heb. Op de rest van mijn YouTube-kanaal, vind je nog meer projecten. Minder elektronica-georiënteerd, maar toch leuk voor thuis. Veel kijkplezier toegewenst!”

Vind je dit een gaaf project? Laat het Alexander weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY-project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Het bericht Video: maak je eigen survivalmes verscheen eerst op Mancave.

WeDangle: de comfy hangstoel in je kleren

$
0
0
berto3

WeDangle: de comfy hangstoel in je kleren

Mancavers houden wel van een lekkere luie stoel: vooral als je deze altijd bij je hebt, bijna onzichtbaar ingebouwd in je kleren. Onze vaste Blog ‘t Zelver Berto raakte geïnspireerd en ging aan de slag met deze WeDangle.

“WeDangle  betekent ‘wij bengelen’. Lekker relaxen in de schaduw van de boom. Als er maar ergens een overhangende tak is, dan is daar de plek voor je ‘heaven seat’. Lekker onderuit gaan. Van schommel naar stoel en zelfs naar ‘une chaise longue’. De WeDangle kan je bovendien helemaal afstemmen op je postuur.

zijkant

Het kan allemaal met de WeDangle. Deze hangstoel kan je in je kleren aanbrengen. Daarvoor moet er een zitgedeelte (de wip) in de broek genaaid worden. Ter hoogte van de schouderbladen wordt de rugleuning aangebracht. Dat zijn de plekken die de grootse druk opgevangen. Andere steunpunten zijn de broekspijpen, ter hoogte van de kuiten en het hoofd.

totaal3

 

Aan dit project is heel wat onderzoek vooraf gegaan. De vraag was hoe je met eenvoudige middelen toch comfortabel en veilig kan zitten en… liggen? Dit project laat zien dat je de WeDangle gemakkelijk zelf kan maken. Daar komt wel wat naaiwerk aan te pas. Het enige wat je nodig hebt is een bevestigingsoog om het draaggestel aan op te hangen. Ik heb altijd een spanband bij me waarmee je de hoogte van het bevestigingspunt kan instellen.

Maak de WeDangle zelf!

Meer informatie over het bouwproces heb ik op Instructables geplaatst. In het onderstaande filmpje zie je hoe je de WeDangle gebruikt. Zomerse groeten!”

Vind je dit een gaaf project? Laat het Berto weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY-project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Het bericht WeDangle: de comfy hangstoel in je kleren verscheen eerst op Mancave.

Portalizen van je oude game consoles!

$
0
0
Lunch

Portalizen van je oude gameconsoles!

Het portalizen (draagbaar maken) van vaak oudere home consoles is de laatste tijd vrij populair geworden. Ik ben er zelf mee begonnen in 2012 met geen verstand van elektronica en heb sinds die tijd een heleboel geleerd. De gedachte dat ik mijn als kind zijnde favoriete console, de Nintendo 64, overal mee naartoe zou kunnen nemen en mijn favoriete nostalgische spellen kon spelen on the go intrigeerde mij heel erg.

Ik ben begonnen met het lezen van guides op internet, verschillende forums die zich hiermee bezig houden en het bekijken van andere projecten van mensen die er al veel langer mee bezig waren. Ik ben op de gedachte gekomen door een YouTube kanaal van ene heer Ben Heckedorn. Ben Heck wordt beschouwd als de eerste die op de gedachte kwam en het uitvoeren van dit soort portablization van oudere consoles.

Elektronische ervaring

Ik ben toen zelf dus in 2012 begonnen en zoals je kan voorstellen zonder enige elektronische ervaring ging er nogal het een en ander kapot maar dat maakte mij niet uit. Vaak werkte je met vrijwel goedkope onderdelen naast het scherm en de consoles zelf. Uiteraard is het ook de kunst om de moederborden van bijvoorbeeld een N64 zo klein mogelijk te krijgen zodat je ook inderdaad een handzame portable krijgt. Maar door het verkleinen van deze moederborden kan je uiteraard wel eens een verbinding verbreken, dan komt dus het onderzoeken etc. wat en hoe je het fout heb gedaan. Ik heb aardig wat moederbordjes versleten maar zoals ik al zei was dit deel van het leerproces.

az9mvn

Ik heb mij altijd super vermaakt met het ontdekken en maken van deze portables en heb nog heel veel projecten in mijn hoofd om uit te voeren. Vaak doe ik dit alleen in de koude winter dagen als er buiten niet veel meer te doen is in de kou. Wel komt er een hoop planning en geduld kijken bij hobby’s als deze i.v.m. onderdelen. Veel van deze onderdelen komen uit China of als je geluk heb kan je het een en ander redden van kapotte radio’s of andere elektronica die ik dan op het grofvuil verzamel.

Het ontwerpen is ook heel leuk, zelf beslissen hoe groot je het scherm wilt, in wat voor behuizing, kleur of welke controller te gebruiken. Op deze manier zijn er een hoop unieke en prachtige portable consoles en laptops gemaakt overal ter wereld. Ik ben slechts een enthousiaste beginner die nog een hoop wil leren om uiteindelijk fabriekskwaliteit consoles te kunnen maken met 3D-printers. Tot die tijd ga ik druk op onderzoek uit om te leren hoe ik de volgende consoles letterlijk in mijn handen kan krijgen als een zelf gemaakte portable variant.

Portable Nintendo 64’s

Hieronder staan mijn 2 eerste Portable Nintendo 64’s die ik over de afgelopen 3 jaar heb gemaakt te zien. Er gaat namelijk een hoop tijd in zitten !

The Purple Haze 64 – Dit was mijn eerste volledig werkende N64 portable, zoals je wel ziet laat de behuizing nog wat aan te wensen over, maar ik heb dus ook nog geen 3D-printer tot mijn beschikking, en was allang blij dat die volledig functioneel was :).

consoles Nintentdo 64

 

The 64 Lunch (sixty for Lunch)-Dit was mijn 2de en beste tot nu toe, dit exemplaar is dus ook een stuk lichter, met meer batterijduur, mooier scherm, meer functies en mooiere behuizing. Deze was gebouwd in een lunchtrommel, vandaar dus ook de naam ;). Het worklog van dit project staat ook op het Bitfix forum. In dat worklog kan je mijn hele leerproces volgen en de ontwikkeling van begin tot eind van mijn 2de Portable N64. Zoals je ziet is het gewoon een hoop oefenen en ik weet zeker dat mijn 3de exemplaar er nog mooier uit zal zien.

Lunch 2

Toekomstige projecten

Ook was ik nog bezig met een combo laptop met een NES/SNES en mogelijk N64 in 1, deze vind je hier. Dit project staat op het moment op een laag pitje tot ik weer meer tijd heb. Voor de toekomst ben ik nog van plan het volgende te gaan doen:

  • Playstation 3 laptop
  • Afmaken van NES/SNES/N64 laptop
  • Nintendo DS HMDI OUT mode (zodat je op de tv kan spelen)

Wie weet wat er verder nog aan de horizon staat, praktisch elke console van de 6de generatie consoles en eerder kan in een handheld veranderd worden! Het is meer het uitzoeken hoe, wie, wat en waarom, maar dat maakt dit ook een verschrikkelijk leuke en belonende hobby. Wat ik wel weet is dat deze hobby sterk in populariteit aan het stijgen is, ook al is het wel allemaal aan de dure kant. Zeker als je nog veel te leren heb zoals ik gaan er gegarandeerd dingen stuk ! Ook gereedschap had ik niet veel maar gelukkig was conrad.nl er voor me :).

Je kan meer info vinden over mijn community en andere projecten op Bitfix Gaming Forums.

Het bericht Portalizen van je oude game consoles! verscheen eerst op Mancave.

Registreer je Drone en vind hem makkelijker terug!

$
0
0
Registreer je drone

Registreer je Drone en vind hem makkelijker terug!

Wij mancavers vliegen graag met onze drones. Maar soms raak je hem misschien wel eens kwijt. Marc Went heeft initiatief genomen om je drone te laten registreren, waardoor het makkelijker wordt hem terug te vinden. In deze blogpost vertelt hij erover.

Registreer je Drone begon ongeveer een maand geleden nadat ik (Marc Went) mijn drone was verloren. Deze drone had ik voor mijn verjaardag gekregen, het was niet een fancy drone met GPS, Return Home, FPV of andere mooie functies, maar het vloog erg leuk. Ik ging op een vroege avond even vliegen en vloog de drone recht de laaghangende zon in. Hierdoor verloor ik hem uit zicht en probeerde met de sticks allerlei kanten op te bewegen om het zichtbaar te krijgen, maar niets hielp helaas.

Ik wilde de motoren ook niet uit zetten omdat de kans op het landen in een boom, op een dak of nog erger op een persoon erg groot was. Uiteindelijk heeft een oproep op Facebook van mijn vriendin de vinder bereikt en bleek de drone 1.5km verderop geland te zijn. Wonder boven wonder was er niemand gewond geraakt en ook geen schade aan andermans eigendommen, dit had zomaar totaal anders af kunnen lopen.

Registratie

Registreer je drone is een dienst die hobby drone eigenaren in staat stelt vrijblijvend hun drone te registreren, dit is op dit moment nog niet verplicht door de Nederlandse overheid. Door de drone te registreren hopen wij het terug vinden van een verloren drone te vereenvoudigen. Als drone eigenaar wil je niet je Naam, Adres, Email of Telefoon op de drone plakken, dit kan namelijk leiden tot onverwachte bezoeken door bijvoorbeeld dieven. Met de DroneCode (een drone kenteken) worden deze belangrijke gegevens niet gedeeld met de vinder.

Registreer je drone

Mocht de drone gevonden worden en de vinder de drone aanmelden bij Registreer je Drone, dan krijgt de eigenaar de gegevens van de vinder. Op deze manier worden de gegevens van de eigenaar gewaarborgd. Wij doen er ook alles aan om de gegevens van de klant veilig te houden. Alle gegevens worden bijvoorbeeld met AES-256 versleuteld. Mocht iemand toch toegang krijgen tot de database dan zijn de gegevens van de eigenaren en eventuele vinders alsnog niet te achterhalen.

Maar naast veiligheid staat voor ons ook laagdrempeligheid hoog in het vaandel. Nadat de consument een (dure) drone heeft gekocht willen wij niet nog geld eisen voor de registratie. Daarom is de registratie gratis, met de mogelijkheid tot donatie voor de enthousiaste gebruiker.

Registreer je drone

DroneCode

De drone eigenaren ontvangen na hun registratie, zoals eerder gezegd, een DroneCode en een A4 waarop de huidige Wet & Regelgeving binnen Nederland en op de achterkant Tips & Tricks afgedrukt is. Hiermee hopen wij de consument in te lichten over de Do’s en Don’t’s van drone vliegen als hobby. Veel mensen die een drone kopen zijn zich hier namelijk niet van bewust en vliegen gerust in een CTR gebied – verboden of hoger dan 120m – ook verboden. Dit brengt niet alleen de vlieger in gevaar, maar ook het luchtruim en de burgers.

Door een zo groot mogelijk publiek te bereiken hopen wij deze hobby piloten in te lichten het consequent het luchtruim veiliger te maken en drone vliegen leuker. Want een verloren drone zorgt toch voor veel verdriet.”

Het bericht Registreer je Drone en vind hem makkelijker terug! verscheen eerst op Mancave.


Nautilus – Steampunk Style Photobooth met Arduino

$
0
0
mr_20150707_155552_085-HDR

Photobooth Nautilus

In oktober 2014 vroeg mijn zwager mijn zus ten huwelijk. Dat ik hun bruiloft zou fotograferen stond voor iedereen vast, maar toen ik dit verhaal van de Duitse fotograaf Lars Brandt Stisen las, wist ik dat ik vóór die grote dag nog heel wat uren in m’n werkplaats zou gaan doorbrengen.

Hoewel Lars Brandt Stisen de nodige technische details geeft over zijn constructie, moest ik het toch anders aanpakken. Hij gebruikte een GoPro camera, terwijl ik juist een oude Canon spiegelreflex een tweede leven wilde geven. Hij werkte met twee timer modules die de Wifi-afstandsbediening van de GoPro activeren, die er dan voor zorgt dat de foto genomen wordt. Mijn Canon 40D accepteert een bedrade afstandsbediening, waarvan ik er toevallig een had liggen die onderdeel was geweest van een Kickstarter-project van het Chinese MakeBlock, fabrikant van constructie-elementen en elektronica voor ‘makers’.

Arduino Uno

In datzelfde project was ook een Arduino-kaartje meegeleverd waarop de afstandsbediening aangesloten kon worden. Het project was destijds blijven liggen omdat ik te weinig wist van Arduino. In mijn zoektocht naar mogelijkheden om een camera aan te sturen, leerde ik echter al snel dat een Arduino toch wel de meest eenvoudige manier was. En door YouTube leerde ik dat de Arduino écht simpel te programmeren is en mogelijkheden biedt die veel verder gaan dan alleen het aansturen van een camera en wat lampen.

Arduino uno photobooth

Kast van de photobooth

In het vertrouwen dat de elektronica wel goed zou komen, ging ik aan het werk met de kast van de photobooth. Ik had in een vorige woning al eens geëxperimenteerd met het maken van gebogen panelen voor kastdeurtjes en dat wilde ik hier weer doen. Voor- en achterzijde moesten dus gebogen worden door twee plaatjes triplex in een mal te leggen en onderling te verlijmen. Als de lijm droog is, blijven ze permanent bol staan.

Ergens in het proces ontstond het idee dat het leuk zou zijn om de camera een ouderwetse uitstraling te geven, met donker hout en messing, maar wel met gekke elementen als een groene binnenverlichting die door opzettelijk aangebrachte kieren naar buiten zou ‘lekken’. Er bestaat een term voor dit soort 19e eeuwse futurisme: Steampunk. Ik hou er doorgaans niet van om me te associëren met een bepaalde stroming, maar in dit geval was dat wel een duidelijke inspiratie. De naam Nautilus is ontleend aan de onderzeeër in Jules Verne’s “20.000 Mijlen onder zee”, een sciencefictionboek uit 1870.

Kast van de photobooth

De Nautilus in actie

Als je eenmaal bezig bent, dan blijft de inspiratie komen. Zo bedacht ik me al snel dat een rookmachine een leuke toevoeging zijn. Rook doet het goed op een foto en het paste natuurlijk helemaal goed bij de ‘Steam’ in Steampunk. Ik kocht bij Conrad het kleinste en goedkoopste rookmachientje en peuterde de bedrade afstandsbediening uit elkaar. Aansluiten op een relais, zodat m’n Arduino ‘m kon aansturen, was kinderspel. Omdat een rookmachine warmte ontwikkelt en ik de combinatie van elektriciteit en vloeistof altijd wantrouw, heb ik ervoor gekozen om dit apparaat los op te hangen onder de Nautilus. De behuizing van machine heb ik daarom deels koper- en deels goudkleurig gespoten. Door er daarna nog met een zwarte spuitbus overheen te gaan, kreeg ik een realistisch effect van een oude, verweerde machine. Steeds als iemand op de grote rode knop van de Nautilus drukt begint het proces nu met een dot stoom uit de rookmachine. Altijd goed voor verbazing en plezier. Om de gebruiker een idee te geven van de voortgang van het fotografische proces, heb ik met een klein servomotortje, de wijzerkast van een oude klok en Photoshop een soort scheepstelegraaf gemaakt.

Op de wijzerplaat zie je de fases van het proces. Steeds wanneer we naar een nieuwe stap gaan, klinkt er een belletje, gemaakt van een oude fietsbel en een elektromagneet en de scheepstelegraaf springt een vakje verder. Na een paar seconden gaan de 6 ledlampen aan. Vier zijn er verscholen achter een gordijntje van messing benzinegaas in jampotjes van Bonne Maman. En de overgespoten Ikealampekapjes aan weerszijden herbergen ieder een moderne led-filamentlamp.

Photobooth in actie

Een nixie

Om het aftellen tot het maken van de foto te verduidelijken wilde ik klassieke neonbuis-cijfers gebruiken die gebruikt werden voordat de ledsegmentcijfers op de markt kwamen. Deze klassiekers worden al heel lang niet meer geproduceerd, maar er is op internet een levendige handel in deze ‘nixies’, omdat er af en toe nog voorraden ontdekt worden in oude Russische legerbases. Ik vond een betrouwbare handelaar in het Duitse Nocrotec, een webshop van Dieter Wächter, die een autoriteit is op het gebied van nixies. Naast de nixies verkoopt hij ook een goede voeding voor de nogal eigenzinnige buisjes. Ze drinken alleen rond de 180 Volt gelijkstroom en dat had ik niet echt voorhanden.

Photobooth Nautilus

Arduinix

Een ander noemenswaardig project is het Amerikaanse Arduinix, een voedings- en besturingsshield voor nixies dat op een Arduino geprikt kan worden. Met één Arduino kunnen zo 6 nixies bestuurd worden. Ik heb een kaartje besteld en gebouwd, maar omdat ik slechts 2 nixies nodig had, was de duplex manier van aansturen van de Arduinix overkill, dus heb ik ‘m uiteindelijk niet gebruikt. Wellicht in een volgend project.

Features

Tja, ik kan hier nog veel verder uitweiden, bijvoorbeeld over de luidsprekers en autoradio die ik er in heb gebouwd en die constant jaren ‘20 deuntjes speelt, of over de bellenblaasmachine die ik onlangs heb toegevoegd, of de goedkope GoPro-kloon die video had moeten opnemen, maar dat nooit lekker heeft gedaan en die er nu definitief uit is, of het simpele beeldschermpje dat ik heb aangesloten op de 40D en dat gedurende een paar seconden de zojuist gemaakt foto toont, in zwart-wit. Maar liever nodig ik jullie uit op mijn website of Facebook-pagina waar je nog veel meer leest en de Nautilus ook kunt huren voor feesten en partijen.

Foto met de nautilus

Het bericht Nautilus – Steampunk Style Photobooth met Arduino verscheen eerst op Mancave.

Berto’s spoel wikkelapparaat van een hengelmolen

$
0
0
Spoel wikkelapparaat van hengelmolen

Spoel wikkelapparaat van hengelmolen

Tja, veel mensen hebben het idee om een hengelmolen te gebruiken als spoelen wikkelapparaat. Kijk je op YouTube dan zie je geen enkele video daarover. Tenminste tot nu toe! Berto heeft er een gemaakt welke de eenvoud zelve is.

Daarvoor hoef je alleen de beugel (bail), vislijn spoel (line spool) en de lijngeleider (line roller) af te halen van de hengelmolen. Onderstaande afbeelding geeft deze onderdelen weer.

Hengelmolen verwijderde onderdelen

Met een U-beugel van een strip aluminium, met in het midden een gat voor de centrale as, kom je al een heel eind. De slip regeling van de vislijn spoel kan weer gebruikt worden als spoelhouder.

Gelijkmatige wikkelingen

Voor het maken van gelijkmatig verdeelde wikkelingen heb ik een handmatig bediende verdeler gemaakt. Met deze verdeler is het zelfs mogelijk meerdere koperdraden gelijktijdig op de spoel te wikkelen. Het is wel oefenen om mooie wikkelingen te maken. De spoel om draden te voeden hangt in een eenvoudige beugel die gedraaid kan worden. De video laat zien hoe het een en ander gebruikt word.

Ik denk dat heel wat spoelenwikkelaars hier wat mee kunnen. Er moeten immers 10 duizenden ongebruikte hengelmolens in Nederland in de kast liggen.
Inmiddels ben ik bezig met een energie project, vandaar dit spoelen wikkel toestel.

Het bericht Berto’s spoel wikkelapparaat van een hengelmolen verscheen eerst op Mancave.

De extreme casemods van Blade21

$
0
0
casemods1

extreme casemods

Even voorstellen: ik ben Blade21 en ik maak casemods. Het liefst zo mooi en krachtig mogelijk. Net zoals andere casemodders die hun werk hier op Mancave laten zien, ben ik benieuwd wat jullie ervan vinden. En hopelijk doen jullie inspiratie op voor je eigen projecten!

Een goede casemod is een combinatie van techniek, creativiteit en kunst. Dat zie je heel goed aan één van mijn ‘grootste’ en heftigste custom PC builds; de extreme watergekoelde Battlefield Mountain Mod.

Specs

  • Case: Mountain Mod – Geheel customized en in camo uitvoering
  • RAM: 32Gb
  • 3D: Sli Evga GTX780Ti (later uitgebreid naar tri-sli)
  • PSU: 1100Watt
  • SSD: 240Gb
  • Mobo: Asus Rampage IV Extreme
  • CPU: Intel core I7 3930K – Clocked @ 4.5Ghz

Uiteraard geheel watergekoeld met 4 radiators!

  • 3x 360 Rads
  • 1x 120 Rad
  • 25x Fans die je allemaal apart kunt stellen
  • En nog veel meer!

Wil je weten hoe hij eruitziet en hoe goed hij het doet? Check de korte demo tijdens de game Battlefield 3 in de video hieronder. Hier was mijn Mountain Mod case nog zwart en had hij minder 3D power. In de clip eronder zie je dat ik de case inmiddels heb gewrapped in camo.

In het clipje tijdens een benchtest van GRID 2 zie je de camo wrap om de case heel goed. De game zelf zie je trouwens ook heel goed, want ik gebruik zes 32″ led screens om de ultieme game-ervaring te creëren.

PC Setup:

  • CPU: Intel I7 6-core 3930k @ 4.7Ghz
  • Mobo: ASUS RAMPAGE IV EXTREME
  • RAM 1600: 8x4gb = 32Gb
  • 3D: 2x Evga GTX780ti SLI superclocked watercooled
  • SSD: OCZ vector 256Gb

Vooruit, nog één filmpje dan…

Strike-X Air game machine

Hier nog één van mijn extreme builds: een custom watergekoelde Strike-X Air game machine. Dit is trouwens een iets oudere build, maar dat had je vast al gezien aan de GTX580 die ik hiervoor gebruikt heb.

Specs:

  • 360 rad with push/pull
  • Pump: Koolance Rp-1005
  • Asrock Fatality Z77 Professional
  • i7 3770k (clocked at 4.2ghz)
  • Raid 0 – 2x 120gb Agility 3
  • CoolerMaster 850W modulair
  • 16Gb RAM
  • 2x Gainward GTX580 SLI
  • Monitor Setup: LG 3x 32″ lcd + 1x 27″ led
  • And a lot of goodies :)

In deze video laat ik de complete setup goed zien, zodat je kunt checken wat deze casemod in huis heeft:

En hier een korte benchtest op mijn custom watergekoelde Strike -X Air. Daarvoor heb ik de game DiRT 3 gebruikt. Zoals je ziet, racet het heerlijk op deze casemod!

 

Het bericht De extreme casemods van Blade21 verscheen eerst op Mancave.

Alexanders handgemaakte mes

$
0
0
Tactische mes 2.0

Alexanders handgemaakte mes

Als het aan Alexander ligt maakt hij al zijn messen zelf. Hij heeft al verschillende messen zelfgemaakt en komt nu met dit tactische mes. Dit soort messen worden veelal gebruikt voor het leger en zoals in het filmpje te zien is kan je zelfs hout ermee snijden. Hij legt je graag uit hoe hij dit mes heeft gemaakt.

“Ik heb al eerder bij jullie geblogd over een zelfgemaakt survivalmes en kon het niet laten om deze met jullie te delen. Dit tactische mes kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Zelf het mes maken

Voor dit project heb ik gebruik gemaakt van O1-staal. Dit kan met behulp van waterstraal worden gesneden. De handvaten  zijn gezandstraald. Om het geheel de kleur te geven die ik graag wilde, heb ik gebruik gemaakt van Ballistol gun blueing. In onderstaand filmpje wordt precies weergegeven hoe ik alles heb gemaakt en wat je er mee kunt doen. Veel plezier.”

Het bericht Alexanders handgemaakte mes verscheen eerst op Mancave.

Custom KITT knightrider replica

$
0
0
20150513_161735

knightrider replica 1

Wie ken de Amerikaanse-televisieserie Knightrider nou niet? De auto uit deze serie heeft allerlei features die wel heel vet zouden zijn om in je eigen auto toe te passen. Voor een klant in Luxemburg heb ik zijn auto in Knightrider style gemaakt.

Allereerst laat ik jullie zien hoe het dashboard van de auto is verander. Het was best wel veel werk, maar het resultaat is echt te gek. Ik ben zelf heel tevreden met deze custom build. Het interieur en dashboard is volledig vernieuwd en vol van bruikbare functies voorzien

Dashboard en interieur

Hieronder zie je een aantal afbeeldingen van het interieur en het dashboard.

16

Daarnaast heb ik een filmpje gemaakt van het dashboard met zijn werkende functies.

82 transam

Gezien de auto van deze klant een originele 82 transam was kwam er best veel kijken bij de restauratie. Behalve het interieur en het dashboard moest er ook worden gekeken naar de rest van de auto. Hieronder zie je een aantal wijzigingen die zijn doorgevoerd om het uiterlijk net zo gaaf te maken als het interieur en het dashboard.

knightrider replica 5 knightrider replica 6

Levering knightrider replica

Normaal gesproken halen klanten de custom made auto zelf bij mij op. Speciaal voor deze klant heb ik een uitzondering gemaakt en ben ik de auto gaan afleveren in Luxemburg. Tijdens de levering van deze auto heb ik uiteraard een filmpje gemaakt waarin je de werkende functies van de auto kan zien.

Ik hoop dat jullie dit een gave custom build vonden. Op mijn YouTube-kanaal zijn nog veel meer verschillende filmpjes te vinden van custom build auto’s.

Het bericht Custom KITT knightrider replica verscheen eerst op Mancave.

Viewing all 109 articles
Browse latest View live