
Home automation maak je toch zelf? Dat dacht Sander ook toen hij besloot voor zijn garagedeuren een elektronische vergrendeling te bouwen. Goedkoop en via de mobiele telefoon te bedienen. Wat wil een Mancaver nog meer?! Hieronder zijn verslag.
Twee gewone openslaande garagedeuren werden vergrendeld met twee pinsloten en een cilinderschuifslot. Door pesterijen bestaat de kans dat de sloten gevuld worden met lijm. Met weinig geld en in korte tijd is een goede vergrendeling gerealiseerd met o.a. de Conrad GX107 en een Conrad vertragingsmotor aangesloten op een 12V accu. Ik (en anderen) heb nu toegang via GSM. Bovendien weten we door het gebruik van de GX107 wanneer van de (opslag)garage gebruik gemaakt wordt.
Hoe werkt ie?
De motor (RB-35 (1:600) is klein, goedkoop en erg sterk en, ook heel belangrijk: zelfremmend. Glasvezelversterkt waslijndraad is ononderbroken direct om de as gewikkeld en trekt naar boven zowel als naar onderen een bovenpin en een onderpin in positie. Omdat de trekkracht voor beide pinnen vrijwel gelijk is blijven motorbehuizing en ophanging nagenoeg onbelast. De motor hoeft alleen radiale kracht te ontwikkelen.
De waslijndraad is naar boven en naar onderen verbonden met een kabelspanner die via trekveren en een simpel mechaniekje de pinnen horizontaal laat verschuiven. De vertraging van de motor is zo groot dat de keuze voor trekveren geen probleem vormt. Bovendien is door die vertraging van 1:600 de motor zelfremmend en houdt positie als deze stopt en de deur geopend wordt.
De vergrendelpinnen (M16 bouten) schuiven via een standaard duimheng in de vergrendeling. De M16 bouten zijn schuin afgezaagd om zeker te zijn dat ze in de vergrendeling (de andere deur) schuiven.
Het mechaniek om de verticale beweging aan de trekdraad om te zetten naar een horizontale beweging bestaat uit een 50×50 mm (versterkings)hoek en een 50 mm verlengstripje dat in elke bouwmarkt verkrijgbaar is. M3 boutjes met borgmoertjes zorgen dat de boel niet ongewenst losdraait.
Er zijn twee trekveren per pinvergrendeling gebruikt. De ene veer zit aan de deur en aan het mechaniekje en zorgt dat de pin altijd in vergrendeling getrokken wordt. De andere zit aan het mechaniekje en aan de trekdraad (waslijndraad) om te voorkomen dat de motor en het draad te veel belast wordt als het mechaniekje verdere beweging niet toelaat maar de motor nog niet gestopt is (dit is dus ook een straffere veer dan de eerder genoemde).
Alarm ingebouwd
Met de kabelspanners kunnen beide trekdraden zo aangespannen worden dat onder- en bovenpin gelijktijdig in ongeveer dezelfde positie verkeren. Met kabelklemmetjes op onder- of bovendraad worden microswitches bediend die de twee eindposities van de pinnen bepalen “eind(open)” en “eind(closed)”. Een microswitch met lange lip wordt ook gebruikt om te detecteren dat de deur gesloten wordt/is. De motor trekt bij mij 300mA max. en 200mA gemiddeld in de 10 seconden van een ont-/vergrendelactie. De switches zijn dus rechtstreeks opgenomen in de motorstroomkring. Omdat de switches als wisselschakelaar zijn uitgevoerd, wordt de “andere kant” aangesloten op de IN1 poort van de GX107. Met “SET IN1 HL” en “ALARM ENABLE” wordt er een alarmbericht gestuurd zodra de motor aangesproken wordt en/of deur geopend. Ik heb serieel ook een trildetector en een microswitch voor het gebruik van een cilinderslot opgenomen zodat ik gealarmeerd wordt als plaaggeesten aan de deur morrelen.
Met een kabelklem en een trekveer is het schuif-/cilinderslot bediend.
Behalve een temperatuurvoeler heb ik op de ADC-poort van de GX107 ook de taster van een robuuste potmeter aangesloten. De as van de potmeter heb ik in het scharnier van een (schaar)mechaniek verwerkt waarmee de hoekverdraaiing c.q. de positie van de deur is bepaald. Dimensionering m.b.v een voorschakelweerstand laat nu de deurpositie van 90 tot 230 graden Celsius (!) uitlezen via de GX107. Je kunt dan evt. de temperatuurgrenzen gebruiken om een alarm te genereren bij een echt geopende deur.
Een kamrelais met vier wisselcontacten wordt bekrachtigd door de OUT1 relaispoort van de GX107. Zodoende wordt niet alleen de motor linksom of rechtsom (open/closed) aangestuurd, maar ook temperatuur en deurpositie op de ADC-poort en alarmstatus op de IN1 poort geschakeld.
Drukknop en magneet
Parallel aan het OUT1 signaal van de GX107 heb ik een reedcontact en een drukknop (deurbel) aan de binnenzijde van de deur gemonteerd. Zodoende bedien ik de motor ook aan de binnenzijde met de drukknop en aan de buitenzijde met een magneet. En omdat a-technische mensen de deur ook kunnen bedienen zonder door alarm-SMSjes in de war gebracht te worden is parallel ook een Velleman GSM-afstandsbediening geïnstalleerd. Een 30 seconden “ontgrendel” puls maakt dat je dan 20 seconden de tijd hebt om de deur daadwerkelijk te openen. Je moet dan wel zorgen dat de deur iets “klemt” want de Velleman-bediening laat iedereen “door”. Een incidenteel ontgrendeling dat niet gevolgd wordt door het handmatig openen/sluiten moet namelijk niet tot gevolg hebben dat de deur open kan staan zonder dat iemand het weet.
Zorg voor ‘nood’openen
De GX107 SMSt een eventuele te lage accuspanning, maar ik heb desondanks de (onderling geïsoleerde) duimhengen ook direct aangesloten aan de motorcontactpennen. In het uiterste geval kun je nu van buitenaf via de slotbouten in de duimhengen de motor direct van stroom voorzien. Bovendien zijn de vergrendelpinnen én het cilinderschuifslot via stukjes waslijndraad van buiten open te trekken. Die waslijndraden komen op een verborgen en onzichtbare plaats door de deur naar buiten. Verantwoorde redundantie in de bediening is een must om te voorkomen dat ik zelf de garage niet binnen kan, anders dan door de deur eruit te zagen.
Vind je dit een tof project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.
Het bericht Elektronische vergrendeling voor je garagedeur verscheen eerst op Mancave.